De dagwaarde van je auto berekenen is erg belangrijk:
Bij ongevallen
Bij het afsluiten van een verzekering
Bij het inruilen van je auto
Bij het verzekeren van je oldtimer
Dagwaarde auto berekenenDagwaarde auto berekenen bij het kopen of verkopen van je auto


Bij het kopen van een tweedehands auto kan het verstandig zijn om de dagwaarde van de auto te berekenen. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaald. Er zit namelijk een verschil tussen de dagwaarde en de inruilwaarde. Over het algemeen merk je dit verschil als je een auto koopt bij een particulier. Particulieren vragen vaak de dagwaarde terwijl een autobedrijf de inruilwaarde + een opslag vraagt. De dagwaarde is vrijwel altijd lager dan de verkoopprijs bij een autobedrijf. Het kan dus lonen om een auto van een particulier over te nemen. Als je er voor zorgt dat je goed op de hoogte bent van de dagwaarde van de auto die je wilt kopen kan dat een positief effect hebben op eventuele prijsonderhandelingen. In ieder geval sta je sterker als je de dagwaarde van de auto hebt berekend.

Hoe duur is de auto die je gaat kopen.


Hoe duurder de auto is waarop je inruilt hoe meer je terug krijgt voor je oude auto. Hierbij stijgt de dagwaarde niet maar wel de inruilwaarde!

Extra opties


Veel extra opties zijn bij inruil niets meer waard. Maar bijvoorbeeld airco en lichtmetalen velgen zullen wel degelijk invloed hebben als me de dagwaarde van je auto berekend.

Nieuw of gebruikt


Vaak is de dagwaarde van je oude auto hoger als je een geheel nieuwe koopt. Autodealers kunnen meer kortingen geven op een nieuwe auto dan op een auto die ze eerder hebben ingeruild.Aan de hand van het kenteken kan worden vastgesteld of een auto nieuw is, of al meerdere eigenaars heeft gehad.

Gangbaar model?


Is de auto die je inruilt gangbaar of niet. Of anders gezegd, kan de garage je auto makkelijk verkopen aan een particulier of moeten ze deze aan een autohandelaar verkopen. Particulieren betalen over het algemeen meer dan een autohandelaar. Heb je een populair model om in te ruilen dan houdt men daar rekening mee als ze de dagwaarde van je auto gaan berekenen.

Regio


De regio waar de auto staat die je wilt kopen kan van invloed zijn op het berekenen van de dagwaarde van je auto. Over het algemeen zijn de auto’s in de Randstad duurder dus zal de dagwaarde van je auto hoger uitvallen als je deze in de Randstad inruilt.

Dagwaarde bij het kopen of verkopen van een auto
Bij het berekenen van de dagwaarde van je auto zijn er een aantal factoren die
de dagwaarde van de auto bepalen. Zoals we eerder al besproken hebben de staat van de auto, de kleur en de motorische staat een grote impact op de dagwaarde. Maar naast deze factoren moet je ook rekening houden met onderstaande factoren.

Roken

Is er gerookt in de auto? Dan zal de dagwaarde van de auto een stuk lager uitvallen! Het is daarom verstandig om nooit in je auto te roken.

De kilometerstand
Er zijn een aantal psychologische kilometerstanden in de auto branche waar je, als je de dagwaarde van je auto berekend, rekening mee moet houden. Zo kan je vaak beter je auto verkopen bij een kilometerstand van 70.000 dan 80.000 km.

Onderhoudsboekjes aanwezig?
Kan je aantonen dat de auto altijd bij een dealer in onderhoud is geweest? Dit heeft absoluut een meerwaarde en kan zelfs opwegen tegen de hogere kosten van de onderhoudsbeurt ten opzichte van de vakgarage op de hoek.
Dagwaarde auto berekenen