De dagwaarde van je auto berekenen is erg belangrijk:
Bij ongevallen
Bij het afsluiten van een verzekering
Bij het inruilen van je auto
Bij het verzekeren van je oldtimer
Dagwaarde auto berekenenDagwaarde auto kenteken


De dagwaarde van uw auto, motor of caravan is de waarde die het object op dit moment vertegenwoordigt. Deze dagwaarde is erg belangrijk voor u als het op verzekeren aan komt. Voor het afsluiten van een verzekering of het claimen van een schade is de dagwaarde van uw auto namelijk bepalend voor de te betalen premie of voor het uit te keren schade bedrag. Bij het bepalen van de dagwaarde zijn een aantal factoren van belang. De belangrijkste is uw kenteken. Uw kenteken bevat voor een groot deel de informatie die een verzekering nodig heeft. Aan de hand van uw kenteken kan de verzekeraar namelijk uitlezen hoe oud de auto is, in welke regio de auto geregistreerd staat, wie de eigenaar van de auto of motor is. Enkele verzekeraars kunnen zelfs aan de hand van uw kenteken de historie van uw auto of motor zien. Onder de historie wordt verstaan eventuele schades die uw auto of motor heeft gehad, of het aantal keer dat de auto of motor van eigenaar is gewisseld. Ook is het mogelijk om aan de hand van uw kenteken de kilometer stand te bepalen. De kilometerstand wordt namelijk door veel autobedrijven vastgelegd op het moment dat u voor een APK of onderhoudsbeurt komt.

Zoals u ziet is een kenteken enorm belangrijk voor het berekenen van de dagwaarde van uw auto of motor. Zorg er daarom voor dat u uw kenteken bij de hand heeft als u een vrijblijvende offerte voor een verzekering opvraagt of een schade wil claimen. Bovenstaande is wellicht niet geheel nieuw voor u, maar wist u ook dat het fysieke kenteken op uw auto direct van invloed is op de dagwaarde van uw auto? Waarschijnlijk niet. Het kenteken op uw voertuig kan op twee manieren de dagwaarde beïnvloeden. De meest bekende manier is het “eentje” op het kenteken. U ziet ze ongetwijfeld af en toe rijden. Auto’s met een kenteken waarbij een kleine 1, 2 of zelfs 3 is toegevoegd.
Dit cijfer wordt aan het kenteken toegevoegd op het moment dat het fysieke kenteken, of het kentekenbewijs is kwijtgeraakt of is gestolen. Op die manier wordt het kenteken weer uniek gemaakt en voorkomt dat onverlaten uw fysieke kenteken op hun eigen auto monteren en vervolgens verkeersovertredingen veroorzaken of zonder te betalen tanken bij het tankstation.

Kentekenreeks van invloed op dagwaarde auto


De andere manier waarop uw kenteken invloed heeft op de waarde van uw auto of motor is wellicht minder bekend. Deze manier houdt verband met de wisselende kentekenreeksen. Een kentekenreeks is de volgorde waarin kentekens worden uitgegeven, en de volgorde van cijfers en letters op de kentekenplaat. Aan de hand van de reeks kan eenvoudig worden vastgesteld van welk bouwjaar uw auto is en zelfs in welke maand deze is aangemeld bij de RDW. Dit lijkt misschien onbelangrijk maar bij een particuliere verkoop van uw auto of motor kan de combinatie van cijfers en letters op uw kenteken veel invloed hebben op de dagwaarde van uw auto. Dit kan echt honderden euro’s schelen!
Het kenteken bepaaldt de dagwaarde van je auto